Як не втратити працездатність і "не вигоріти"...

Як не втратити працездатність і "не вигоріти"...

Такими питаннями переймались учасники тренінгу, який провели у ІТ-хаб коворкінгу Криворізького економічного інституту педагоги нашого міста разом із учителями криворізьких шкіл 

Заняття із психології провели к.психолог.н. Світлана Прахова (КНТМЛ № 16), Юлія Макаренко (КЗШ № 4), Сергій Третяк (КЗШ № 88), Вікторія Кріпак (КЗШ № 69).

Що таке професійне щастя? На це питання прагнули відповісти учасники тренінгу для вчителів разом із тренерами. Це техніка профілактики та боротьби з професійним та емоційним вигоранням.

Мета тренінгу - усвідомлення проблеми професійного вигорання  в освітній сфері.

Тренінг складався із трьох частин: перший етап мав назву «Хто я?», другий – «Навіщо я тут?», третій – «Навіщо ми тут?». Техніки «Ритуал привітання» і «Павутинку» провела Юлія Макаренко; техніки «Вільний простір», «Нова соціальна роль» і «Чотири стихії» провела Світлана Прахова. Результатом цих занять став вихід із «зони комфорту» та знайомство з позицією «Хто я?».

Інформ-дайдфест «Симптоми стадій вигорання», вправи з робочим зошитом  і техніку «Ритуали» провела Вікторія Кріпак, а техніку «Метафорична релаксація» - Сергій Третяк.

Результатом проведених занять стало розширення теоретичних знань про стадії емоційного вигорання, «прокачування» уміння роботи у групі, знайомство з технологією «форум-театру» і вихід на позицію «Навіщо я тут?». Останній тренінг «Діагностика рівня емоційного вигорання» провела Юлія Макаренко.

Цікавим і пізнавальним був сьогоднішній день для всіх присутніх. Кожен учасник зміг віднайти для себе той душевний комфорт, який допоможе у подальшому житті долати труднощі.

***

- Тренінг «Лідери інновацій» стартував у місті Маріуполі, - розповідає практичний психолог КСШ № 88 Довгинцівського району Сергій Третяк. - 800 педагогів були навчені профілактиці і попередженню розвитку професійного та емоційного вигорання. Другим етапом цей проект стартував у місті Кривому Розі при допомозі «Метінвесту» та виконкому Криворізької міської ради. Тренінг провели криворізькі фахові психологи  вже у більш як 20-ти школах. Ми не самі обирали школи, де проводитимуться тренінги: на сайті була викладена заявка на участь, де реєструвались педагоги. По мірі набору груп формувалися команди, в яких проводили тренінги психологи з різних шкіл. Соціальні педагоги мають велике емоційне навантаження, тому вони рано «вигорають», отже, для них такі тренінги дуже важливі й необхідні. Наша мета – дати ресурс педагогам, щоб сповільнити цей процес і продовжити їхнє професійне щастя.

Олена Гущина, керівник проекту «Криворізька фундація майбутнього»:

- У нас підписаний меморандум із департаментом освіти на реалізацію цієї програми. Ми організовуємо тренінги із професійного та емоційного вигорання. Кожен із навчених тренерів повинен тепер провести по два тренінги. Отже, наші 20 навчених тренерів проведуть 40 тренінгів і так ми охопимо 800 чоловік. Як ми збирали групи? Надали пости в соцмережах і сформували списки бажаючих навчатися. Такі тренінги проходять у всіх районах міста по школах (проводилися вони вже у грин-хабах на Інгульці та Даманському), а сьогодні – для педагогів і соціальних учителів Металургійного району відбулися тут, у Криворізькому економічному інституті.

23.01.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©