22 лютого - 76-а річниця з Дня вигнання німецьких фашистів із Кривого Рогу

22 лютого - 76-а річниця з Дня вигнання німецьких фашистів із Кривого Рогу

До 76-ї річниці Вигнання німецько-фашистських загарбників із Кривого Рогу в грин-хабі Криворізького економічного інституту (вул. Медична, 16) було проведено
історико-музичну композицію

Під звуки пісні «Журавлі» студенти Ілія Гіоргадзе, Дарія Черненко, Олег Коцюба, Катерина Єфанова та Олена Познякова розпочали дійство:

- Кожна людина зберігає в пам'яті момент свого життя, який здається їй другим народженням, переломним моментом у всій подальшій долі. Війна живе в душах, які пережили її спогадами, що вони ніколи не зможуть забути цю війну тривалістю 1418 ночей і днів. – Пам’ятайте, друзі, цих людей довіку. Тих, хто не повернувся і поліг у боях. І вклонімось усі ми низько до земілі їм. Квітами устелимо їх тернистий шлях…

Хвилиною мовчання вшанували всі присутні пам'ять полеглих у боях за рідне місто

У боях за Кривий Ріг брали участь штрафні батальйони: 6-й та 9-й окремі стрілецькі батальйони (штрафбати). Командував 6-м окремим стрілецьким штурмовим батальйоном капітан О.Сулімов, а 9-м – підполковник М.Ісаєв. Укомплектовані штрафбати були цілком із офіцерів, які нібито «здійснили дисциплінарні проступки» - на початку війни опинилися у гітлерівському оточенні, потрапили до полону або вирвалися із оточення – від молодшого лейтенанта до підполковника включно; воювали штрафбати на найважчих ділянках фронтів.

6-й ОСШБ визволяв станцію Червону і Робітниче селище. 150 героїв-штрафбатників виступили проти німецьких танків і відбули ціною власного життя найпотужніший танковий наступ вермахту під час битви за Кривий Ріг.

Право покласти квіти до Пам’ятного знака  150 загиблим героям, які всі загинули під час боїв у районі станції Червоної, Зеленого містечка, Шевченківського селища (район сучасного трамвайного парку), Нижньої та Верхньої Антонівки (нині селище Гданцівка),  на підступах до селища Моїсеївки надається студентам   Едуарду Карпінцю та Роману Нечухайлу.

Усі присутні з великою увагою прослухали розповідь про тернистий шлях, що вів наших солдат до очищення від гітлерівців наших територій.

- Наш обов’язок не тільки у свята згадувати, а кожен день пам’ятати про усіх, хто кував перемогу і загинув за Батьківщину, - говорить Дарія Черненко. – Ми завжди будемо пам’ятати про тих, хто дав майбутнє нашому рідному місту.

Наприкінці зустрічі перед студентами виступив ветеран праці (дитина війни) Геннадій Олександрович Єгоров. Він розповів про післявоєнні роки, коли відроджувався Кривбас, про роки самовідданої праці криворіжців над відбудовою рідного міста. Його розповідь не лишила нікого байдужим.

 

Над сценарієм працювали: завідувач кафедри соціально-гуманітарних наук,
професор Валентина Шайкан,
доцент кафедри іноземних та української мов Олена Гончаренко,
завідувач канцелярії Аліна Фіалко-Смаль,
студенти юридичного факультету.

22.02.2020
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©