Презентація Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Знаходимо спільні рішення

Презентація Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі  Знаходимо спільні рішення

31 жовтня у приміщенні Криворізького економічного інституту ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана" відбулася презентація Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі. 

Центр експертизи створений за ініціативи Центру розвитку КСВ. Центр експертизи у гірничо-металургійній галузі – це об’єднання навчальних закладів, компаній та експертів галузі з метою використання їх науково-дослідного та ресурсного потенціалу.

У заході взяли участь такі навчальні заклади: ТОВ «Науковий парк Київського національного економічного університету», ДВНЗ «Криворізький національний університет», Криворізький металургійний інститут Національної металургійної академії України, Криворізький коледж НМетАУ, Міжрегіональний центр професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців, Криворізький коледж економіки та управління ДВНЗ «КНЕУ ім. Вадима Гетьмана».

Також у заході взяли участь представники компанії «Метінвест» (ПрАТ «ПівнГЗК», ПрАТ «ІнГЗК», ТОВ «КРМЗ», ПрАТ «ЦГЗК», ПАТ «ПівдГЗК») та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

З вітальним словом до присутніх звернувся організатор заходу Андрій Валерійович Шайкан – директор КЕІ ДВНЗ «КНЕУ ім. Вадима Гетьмана», який зазначив, що сьогоднішня зустріч має об'єднати представників гірничо-металургійної галузі.

Вела цей захід, представляючи гостей один одному і надаючи спілкуванню людей ділового настрою, заступник директора з інформаційних зв’язків Катерина Слюсаренко, яка є координатором проекту і його модератором. 

Перед присутніми виступили:

Андрій Матвійчук – Генеральний директор ТОВ «Науковий парк Київського національного економічного університету», який виголосив привітання ректору «КНЕУ імені Вадима Гетьмана» Дмитра Лук’яненка та познайомив із можливостями і здобутками Наукового парку КНЕУ. Він зазначив, що місією  установи є інтеграція інтелектуального ресурсу в процес розвитку національної економіки з метою підвищення конкурентоспроможності України у світі та забезпечення сталого розвитку суспільства і держави.

Тарас Деркач – координатор Сareer Hub Центру розвиток КСВ, який ознайомив із завданнями проекту «Центр експертизи», зокрема:

  • створення майданчику для нетворкінгу між студентами, викладачами та компаніями;
  • розвиток обраного сектору бізнесу;
  • обмін досвідом, налагодження співпраці і ділових контактів;
  • отримання нових можливостей для працевлаштування студентів.

Представив механіку роботи Центру експертизи, яка полягає у наступному:

  • кожен Центр експертизи формується при окремому ЗВО;
  • університет самостійно обирає сектор, у рамках якого розвиватиме Центр;
  • кожен такий Центр експертизи співпрацює з компаніями та підприємствами обраної галузі, які отримують статус «Членів Центру експертизи»;
  • члени Центру експертизи беруть участь у проектах, дослідженнях і розробках, спільно впроваджують навчальні програми, об’єднують інноваційні команди, надають гостьові лекції та сприяють подальшому працевлаштуванню студентів.

Розкрив можливості для компаній у рамках Центру:

  • проведення спільних досліджень з актуальних питань сектору;
  • організація «круглих столів», конференцій;
  • спільні лекції / семінари / майстер-класи;
  • створення наукових проектів;
  • спільні дослідження та розробки;
  • стажування студентів / дні відкритих дверей;
  • пітчинг студентських проектів і їх реалізація.

Для обговорення у командах було запропоновано наступні проблемні питання:

Як побудувати ефективні комунікації?
Дуалка: панацея чи плацебо?
Сучасно освіта: яка вона?
Чи врятує нас профорієнтація?

За результатами роботи команд було оприлюднено основні спільні напрацювання щодо розв’язання зазначених проблем, які буде покладено у формування Дорожньої карти заходів Центру експертизи.

Наприкінці заходу були підведені підсумки спільної роботи всіх учасників, результати якої озвучила Ірина Васильчук– координатор роботи Центру експертизи, д.е.н., професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування КЕІ ДВНЗ «КНЕУ ім. Вадима Гетьмана». Вона зазначила, що мета створеного Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі  – створити майданчик для нетворкінгу між студентами, викладачами, місцевою владою та компаніями заради обміну досвідом, налагодження співпраці і ділових контактів, проведення спільних досліджень і запровадження інновацій у різних напрямах діяльності.

Для досягнення мети необхідно працювати над такими завданнями:

  • Завдання 1. Налагодження комунікацій між закладами освіти різних рівнів акредитації для обміну досвідом щодо запровадження якісних змін в організації навчального процесу та методиках викладання.
  • Завдання 2. Створення можливостей для якісної підготовки конкурентоспроможних фахівців з урахуванням вимог сучасного ринку праці та потреб работодавця.
  • Завдання 3. Проведення профорієнтаційної та просвітницької роботи з метою підвищення лояльності до компаній галузі та розвитку інтелектуального потенціалу майбутніх студентів.
  • Завдання 4. Сприяння інноваціям та досягненню вагомих результатів у прикладних дослідженнях; координація і проведення досліджень у взаємодії між освітою та бізнесом.
  •  Завдання 5. Налагодження міжнародних зв'язків для обміну провідними світовими дослідницькими знаннями та досвідом задля досягнення визначених цілей.

Згідно визначених завдань було озвучено заходи діяльності Центру експертизи згідно дорожньої карти.

Варто послухати, що говорять представники команди однодумців

Говорить Тарас Деркач, координатор Сareer Hub Центру розвиток КСВ:

- Ця установча зустріч Центру експертизи в гірничо-металургійній галузі  відбулася вперше. Це новий проект центру розвитку КСВ спільно з КЕІ КНЕУ, який має на меті об’єднати навчальні заклади, бізнес і державні органи для того, щоб розвивати галузь гірництва та металургії. Тобто повинні діяти спільно освіта – бізнес – держава, щоб підняти престиж, експертність, допомогти створити синергію і для того, щоб на базі цього центру могли розвиватися інноваційні проекти.  Мені дуже приємно і я бачу, наскільки зацікавлені й активні керівництво університету, представники інших вузів, коледжів, компаній у цьому. Отже,  цей захід проводиться на досить високому рівні. Це те, що має ключовий інтерес, і ми маємо з цього інтересу створити конкретні напрямки, перспективи і результати.

Андрій Матвійчук, Генеральний директор Наукового парку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, д.е.н. професор:

- Я вдячний керівництву інституту за цю зустріч. Вражений позитивно від цієї зустрічі і від уваги ваших колег, і, взагалі, тими діями, які вони спрямовують на пожвавлення інноваційної активності в напрямі розвитку вашого інституту. Раніше мені доводилося часто брати участь у різних ворк-шопах, професійних конференціях, форумах і т.д… Саме КЕІ дійсно виступає активним ініціатором позитивних перетворень.

Володимир Балакін, директор Міжрегіонального центру професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців:

- На сьогоднішній день організація такого центру дуже потрібна, тому що дуже багато неузгоджень ми маємо у післяшкільній освіті. Це професійна освіта коледжів та інститутів, де багато готується випускників, які не можуть себе знайти у майбутньому. Вони мають освіту, але їм важко тут знайти робочі місця, і багато хто їде за кордон. Отже, організація такого центру і ті завдання, які поставили його організатори, дуже потрібні. Я вважаю, що результат з цього задуму буде!

Володимир Соловйов, завідувач кафедри інформатики, прикладної математики Криворізького державного педагогічного університету:

 - Спільний проект з Андрієм Матвійчуком покликав мене на цей представницький форум. Я думаю, що в результаті обговорення важливих проблем сьогодення (як для регіону, так і для України) ми знайдемо точки дотику і спільні проекти будуть втілюватись у життя.

Станіслав Попов (Криворізький національний університет, кафедра автоматизації, комп’ютерних наук і технології):

- Дуже необхідний сьогоднішній захід. Він спрямований на те, що підняти нашу освіту на гідний рівень. Я думаю, перспектива у нас є – є чим поділитися, запас хороший, тільки тепер проблема в його реалізації. Такі заходи дуже корисні, вони спрямовані на те, щоб реалізувати всі ці ідеї, які маємо. Ми будемо боротися і результат буде гідний.

Катерина Залозних, начальник управління з навчання і розвитку персоналу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»:

- З точки зору роботодавця, такий, як проведений сьогодні, захід необхідний. Ми часто говоримо про те, що є розрив у комунікації бізнесу і навчальних закладів. Ця проблема не раз озвучувалась, але нічого з цього приводу не робилося.  Сподіваюсь, що створення Центру експертизи стане одним із перших кроків до вирішення цієї ситуації. Коли про неї говорять окремо бізнес і окремо освіта, але разом на одній площадці не збираються, то проблема ніколи і не буде вирішена. Треба зібрати всі сторони цього процесу – саме сьогодні для цього ми тут і зібралися.

Директор Криворізького металургійного інституту Володимир Засельський:

- Добре, що тут зібралися люди різних поколінь, щоб ми, старше покоління, змогли поділитися своїм досвідом із молоддю. Тобто створити ось такі майданчики бізнесу й освіти, як сьогодні. У цьому я бачу зміст і сенс у подальшому розвитку. Що ж стосується подальших кроків, то бажаю, щоб цей центр розвивався і не зупинявся у своєму рухові…

Дмитро Андрусевич, в.о. відділу навчання і розвитку персоналу Південного гірничозбагачувального комбінату:

- Сьогоднішня зустріч дуже важлива, адже вона задає напрямок, де поєднуються теорія і практика. Ми знаходимо «спільний знаменник», що дає поштовх розвиватися далі.

Всі фото за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1lq9WxUpxOdkAiadQ8twJ8Hr3K6jBxRED?usp=sharing

02.11.2019
ЮРИДИЧНА АДРЕСА: вул. Медична 16, м.Кривий Ріг, Україна duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ: пл. Визволення 2, м.Кривий Ріг, Україна vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©