Зі святом української вишиванки!

Зі святом української вишиванки!

Вишиванка – національна святиня українців,
символіка якої включає в себе: історично-родові і прогнозувальні знаки, які знаменували історію та продовження роду, що передавали від покоління до покоління, з роду в рід. Це біла вишита сорочка, що є символом здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті, порядності, любові, святковості. Давні узори мали оберігати людину від лихого ока та злих духів.  Її одягали у святкові дні для роду, вона була своєрідним віддзеркаленням всесвіту в мініатюрі.

Символіка українських вишивок на сорочках надзвичайно багата: восьмикутна зоря  на пазушках чи рукавах – знак Великої Богині; птахи – оборонці, посередниками між білим світом і потойбіччям; дубове листя  на чоловічих сорочках береже й подвоює силу; буйне гілля із квітами на рукавах прикликає дощ і врожай; хвилясті візерунки на подолках символізують воду; виноградна лоза оберігає рід, сприяє щасливому шлюбові. 

Історія виникнення вишиванки дуже давня.  Відома  ще з незапам’ятних часів. Про це свідчать кам’яні «скіфські баби», на яких добре видно схематичні збереження вишивки на уставках, подолі, манжетах, рукавів. Її символіка збігається  із символікою орнаментів трипільської культури (V-ІІІ тис. до н. е.), а на Черкащині виявлені срібні бляшки у вигляді чоловіків, одягнених у сорочки з виразною вишивкою на грудях, підперезаних поясом (VІ ст.).

Українські народні пісні про кохання, про чумацьке, козацьке, бурлацьке, наймацьке життя зафіксували традицію вишивати сорочки, рушники. Так, дівчина, готуючи придане, мала вишити своєму нареченому сорочку:

Шовком шила, шовком шила, холотом рубила,
Та для того козаченька, що вірно любила.

Ось чому вважливим, необхідним є  Пізнавати світ свого Роду, Народу, Нації, творений у віках, бо саме він є тим началом, що творить обличчя кожного з нас, стаючи однією з великих ланок Пізнання Себе в часі. А пізнавши себе, стає життєздатним, бо вкладає собі в душу частку Вічності.

Олена Гончаренко, доцент кафедри іноземних та української мов КЕІ.

 

На світлинах: минулоріч і цього, "коронованого" року.

Ще фото минулих років за посиланням

21.05.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©